Hälsa

Uppvärmning

2015-02-25 10:24 #0 av: taylor__lambert

Uppvärmning är lika bra för hundarna som för oss människor, ni kanske minns på gympan hur lärarna tvingade oss att jogga 10-20 varv runt salen för att värma upp, detta var för att ni skulle sätta igång musklerna så att ni inte skulle skada er senare under passet och detsamma gäller för våra hundar, därför är detta superviktigt vare sig ni ska tävla, träna eller köra en Parkourövning att värma upp ordentligt!

Uppvärmningen innan och efter fysiska aktiviteter

Uppvärmning före fysiskt aktivitet är skadeförebyggande och att stretcha efteråt är ett effektivt sätt att sträcka ut korta och ansträngda muskler eller också om hunden är ovan vid att motionera rätt, men du kan ju även stretcha innan fysisk aktivitet för att testa rörligheten i kroppen och på det sättet individ anpassa, det som då är viktigt är att du värmer upp hunden innan stretchningen utförs.

När du värmer upp mjukas musklerna upp och lederna smörjs, ta en promenad med hunden i koppel i ca 15-20 minuter innan du släpper den lös fritt tex, då har hunden värmt upp musklerna och är inte lika stel och då är risken mindre att den snubblar eller sträcker sig när den väl kutar iväg.

Ta en 15-20 minuters promenad där ni går/skrittar i 2-3 minuter, sen joggar/travar ni i 2-3 minuter, sen ökar ni och springer/galoperar i ca 1 minut där ni sen övergår tillbaka till jogga/trav i 2-3 minuter och tillslut vanlig lugn gå/skritt 2-3 minuter som avslutning, varva upp och varva ned, super viktigt, nu är hunden redo att köra lite vad som helst.  När du sedan utfört eran fysiska aktivitet så är det bra att varva ned ytterligare en gång, men gå då bara i jpggande/trav i ca 5 minuter och till sist gå/skritt i ungefär 10 minuter, perfekt när man går hemåt.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2015-02-25 11:26 #1 av: Molliza

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2015-10-09 22:16 #2 av: taylor__lambert

#Tassar upp denna

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.