Hälsa

Visitering

2015-01-12 19:04 #0 av: taylor__lambert

Det är viktigt att visitera hunden minst en gång i veckan, helst ska du göra det varje dag då man aldrig kan vara säker på att någon skada uppkommit därför ska detta finnas med i din dagliga rutin speciellt om din hund utför någon form av fysisk aktivitet.

Att visitera hunden innebär att man känner igenom kroppen på hunden för att se om hunden har några skador eller har ont. Man kollar även det allmänna hälsotillståndet hos hunden, ser den frisk ut? Slö? Trött? Ovanligt beteende? Man kollar ögon och öron, tänder och mun könsorgan och analöppning, ja hela hunden.

När man visiterar ska man kolla igenom hela hunden, man måste vara väldigt noga med att lyssna på hundens signaler en del hundar säger ifrån direkt när det gör ont andra hundar försöker dölja det.

När du ska känna igenom din hund bör den helst stå upp så du kan komma åt alla ställen oavsett vart du rör dig runt hunden.

Börja uppifrån huvudet, gör massage liknande rörelser, typ små cirkulära rörelser, en del hundar kan tycka det är obehagligt men de vänjer sig vid det.

Gå sedan ned till nacken, låt händerna glida längs med pälsen och lägg på ett lätt tryck, har man en korthårig hund brukar man kunna känna eventuella sår, bulor, fästingar och dylikt väldigt fort, men på tjockpälsade hundar får man ibland gräva lite försiktigt eller så använder man sig av en fön som särar på all päls, men tänk då på att ha på kall luft så ni inte bränner skinnet och håll fönen på avstånd.

När du känt igenom hunden kan du sätta en hand på varje framben, dra nu nedåt emot tassarna och känn om det skiljer sig något mellan tassarna, kanske känner man en böld på ena tassen, så kollar man det. Gör samma sak med baktassarna.

Kolla munnen och tänderna, luktar det konstigt? (det kan lukta "konstigt", det luktar ju absolut inte gott, om du inte nyligen borstat tänder på den eller om den ätit något gott men det ska typ inte lukta dött eller avlopp och liknande) Har hunden plack eller tandsten? Man kan skrapa själv, jag gör det hela tiden på min hund, det kan börja blöda lite för att tandköttet är känsligt eller ovant. Man kan antingen göra själv eller ta till veterinär, det finns medel som tar bort plack men ibland brukar plack bero på hundens mat, det kan bero på lite olika faktorer så då kan t.ex plaqueoff inte hjälpa.

Ögon och öron. Ser ögonen torra ut? Extra kladdiga? Är det normalt för din hund? Rastypiskt? Behöver du kanske använda ögon-rens om det är vädret som gör det? (är det ett problem som inte funnits och som inte verkar gå bort uppsök veterinär!). Hur ser öronen ut? Är det brunt och kladdigt är det dags att göra rent, luktar det äckligt kan det tyda på öroninflammation eller öronsvamp. Gör rent och luktar det inte bättre uppsök veterinär. Är det rött i örat så är det irriterat, gör rent med klorhexidin eller liknande och håll koll så att hunden inte kliar sig, går det inte bort uppsök veterinär.

Kolla klorna, för långa? Dags att klippa dom. Kolla trampdynorna, några synliga skador på dom? Kolla emellan trampdynorna någon färgförändring? Blåsor? Observera att har din hund skurit upp tassen på trampdynorna kan inte veterinären göra något annat än att kolla om det ligger rester kvar i trampdynan så som ex glas och sedan sätta bandage och skriva ut en kräm (som man egentligen kan använda vilken bakteriedödande bra kräm som helst) Trampdynor kan man inte sy eller så, så var extra försiktiga med dessa.

Könsorganet, är det rent eller kladdigt? Kontakta veterinär vid kladdiga könsorgan då det kan innebära livmoderinflammation hos tikar och förhudskatarr hos hanar. På hanarna brukar man få trycka ut snoppen så att den blottas för att kunna se eventuella skador och flytningar.

Kolla analöppningen, är det rent? Om inte ta en bit toalettpapper, först en torr och sen en med ljummet vatten på och gör rent, en smutsig rumpa kan lätt bli inflammerad och så ökar risken att få mask.

Under en mer grundlig visitering kan man även kolla hundens vikt och temp, denna bör göras minst en gång i månaden. Då är det ovanstående som gäller plus vikt och temp.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2015-10-09 22:17 #1 av: taylor__lambert

#Tassar upp denna

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.